Structurele vormvrijheid

In hun nieuwste project is Vertico XL 3d printen een samenwerking aangegaan met de Technische Universiteit van Eindhoven afdeling Architectuur, om drie indrukwekkende monolithische betonnen kolommen te produceren. 
Structurele vormvrijheid  | Vakblad bouw en renovatie
De drie kolommen zijn 3 meter hoog en wegen ieder 300kg. Ze werden dit jaar onthuld op de prestigieuze Dutch Design Week. Hiermee worden innovaties in digitaal ontwerp en constructie tentoongesteld.
Het object is opgebouwd op dezelfde gelaagde manier als traditionele 3D print technieken. Hoewel, in tegenstelling tot kunststof printen kan men bij 3D betonprinten niet stijl zijwaarts printen. De meeste projecten bestaan dan ook uit rechte muren waarbij de rondingen alleen in tweedimensionaal vlak zijn, met andere woorden: de hoeken zijn rond, maar de objecten zelf gaan recht omhoog haaks op de grond. Om deze beperking te overwinnen maakt Vertico gebruik van ondersteuningsmateriaal net zoals in het kunststof-poederprinten. In dit project werd ondersteuningsmateriaal gebruikt om de dubbele kromming in de kolommen mogelijk te maken.