Massale lichtinstroom

Toen GMF Architecten werd gecontacteerd voor de verbouwing van hun rijwoning nabij de Antwerpse stadskern, stonden ze voor een complexe opdracht. Zo wensten de eigenaars de woning niet enkel drastisch her in te richten. Ze wilden ook een volwaardige extra verdieping laten bouwen. Het resultaat is een totaal nieuwe woning die opvalt door haar strakke, eigentijdse architectuur en de instroom van een massale hoeveelheid licht. Een verschil van dag en nacht. Waarin ook Reynaers Aluminium een niet onbelangrijk aandeel heeft. 
Massale lichtinstroom | Vakblad bouw en renovatie
Massale lichtinstroom | Vakblad bouw en renovatie
Massale lichtinstroom | Vakblad bouw en renovatie
Massale lichtinstroom | Vakblad bouw en renovatie
Een huis uit de jaren vijftig omtoveren tot een hedendaagse woning is best een hele uitdaging. GMF Architecten ging ze aan en ontwierp een woningconcept dat de verwachtingen van de bouwheer zodanig overtrof dat ze hun oorspronkelijke plannen om er tijdelijk hun intrek te nemen al snel bijstuurden en beslisten om permanent in het pand te blijven wonen.
De renovatie werd zeer doortastend aangepakt en er werd ook beduidend meer geïnvesteerd, waardoor de oude rijwoning vrijwel compleet kon worden omgevormd tot de eigentijdse, comfortabele leefruimte die ze vandaag is.
Het openbreken van de oorspronkelijke structuur had vooral tot gevolg dat het daglicht nu vrij door de hele woning stroomt. Daarvoor zorgde de slimme integratie van een groot deel van de bergruimte tegen en in de muurpartijen en de inplanting van passende lichtkoepels en ramen.
Goede ervaringen
Wat die laatste betreft, werd steevast voor Reynaers Aluminium gekozen. Architect Manuel Gordts: “We werken graag met Reynaers. We hebben er alleen maar goede ervaringen mee. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend. Je bent zeker van stevige profielen. En je kan rekenen op een continue ondersteuning. Heb je vragen dan word je meteen verder geholpen. Moet er bijgestuurd worden of word je geconfronteerd met een probleem dan komt er desnoods iemand ter plaatse. Maar Reynaers is vooral ook een leverancier die vooruitdenkt. Als architect kan je er terecht voor zowat alles wat je in gedachten hebt. De profielen zijn van een uitzonderlijke klasse. De oplossingen die ze aanbieden liggen perfect in lijn met de manier waarop er nu wordt gebouwd en geleefd. Aluminium is een 100% duurzaam materiaal. En, heel belangrijk voor ons, Reynaers is een Belgisch bedrijf.”
Esthetisch geheel
In de woning in Wilrijk werd gekozen voor matzwarte profielen met coatex structuurlak. Samen met de lichtgrijze gevels en de helderwitte binnenafwerking vormen ze een vloeiend, esthetisch geheel. Maar dé blikvanger vinden we op het gelijkvloers. De achterzijde waar de keuken en de eetruimte zich bevinden is van het terras en de stadstuin gescheiden door een grote vouwdeur. Deze kan helemaal open waardoor het lijkt alsof je op een overdekt terras zit te eten, in alle privacy en met een vrij uitzicht op het groen.