Kwaliteitsvolle platen uit resthout

Kwaliteitsvolle platen uit resthout

Onder het motto ‘Recover’ zamelt Unilin resthout uit de meubelproductie en gebruikt hout uit interieurprojecten in en maakt daar kwaliteitsvolle platen van. Zo kan het hout steeds opnieuw gebruikt worden. Via Recover komt Unilin Panels wel heel dicht bij het perfect circulaire product.

Kwaliteitsvolle platen uit resthout

Unilin Panels zamelt al vele jaren afgedankt hout in voor haar spaanplaten. Elke dag gaan ze aan de slag met 2.000 ton afvalhout, dat wordt gebruikt om nieuw plaatmateriaal te produceren. Zo komt het dat al de spaanplaten gemaakt zijn van 95% gerecycleerd hout. De volgende stap is om via het terugnameprogramma Recover de klanten een essentiële schakel te maken in de missie om de meest circulaire houtgebaseerde platen ter wereld te produceren.

Kwaliteitsvolle platen uit resthout

Nieuwe platen uit afval

Productieafval (of afgedankt hout uit renovatieprojecten) wordt door de klant verzameld, opgehaald door inzamelpartners, gesorteerd en schoongemaakt. Vervolgens wordt het tot spaanders gemaakt, als nieuwe grondstof voor spaanplaten.

Elke keer wanneer met een klant de handen in elkaar worden geslagen start het Recover-traject met een audit van het ongewenste hout. Recover verdeelt afvalhout onder in drie categorieën. Op die manier kunnen klanten het systeem met minimale aanpassingen en training efficiënt integreren in hun bestaande productieprocessen.

In Nederland is intussen Wood Loop opgestart, waarmee Recover ook haalbaar wordt voor kleinere klanten.