“Inmiddels komen mijn opdrachten uit het hele land”

Manon Ruijgrok van WoonideeEnzo in Weesp, is stoffeerster in hart en nieren. “Mijn vader werkte in de woninginrichting branche en ik kwam al vroeg met stoffen in aanraking. Ik volgde de opleidingen Interieur Architectuur en Vastgoedstyling, maar voor mijn brood werkte ik als Demand planner.” Tot tien jaar geleden.
“Inmiddels komen mijn opdrachten uit het hele land” | Vakblad bouw en renovatie
“Inmiddels komen mijn opdrachten uit het hele land” | Vakblad bouw en renovatie
“Inmiddels komen mijn opdrachten uit het hele land” | Vakblad bouw en renovatie
Manon vertelt: “Ik kreeg een dubbele herseninfarct en kwam in het ziekenhuis terecht. Mijn lijf was in orde, maar mijn hoofd trok het plannen niet meer. Ik besefte dat ik toe was aan een geheel andere richting. Ik zag het als de omslag die ik nodig had; een trap onder mijn kont. Ik wilde creatief bezig zijn en met mijn handen werken.”

Ik blijf de baas over mijn agenda
“Via BNS Crisp, de beroepsvereniging voor de Nederlandse stylist, kwam ik als eerste aan stoffeeropdrachten. Zeven jaar geleden schreef ik mij in bij Werkspot. Dat bleek een uitkomst. Ik reageer alleen op klussen die me aanspreken en blijf de baas over mijn agenda. Ik heb moeten leren om af en toe ‘nee’ te verkopen. Inmiddels komen mijn opdrachten uit het hele land. Sinds zes jaar heb ik een eigen atelier in Weesp, dat staat bomvol meubels.”


Voorlopig nog niet uitgewerkt
“Stofferen is vakmanschap. Het demonteren bijvoorbeeld. Een onderdeel van het werk waar weinig klanten rekening mee houden. Per stoel kan het 4 tot 5 uur duren voordat deze gestript is. Maar ik houd ervan. Voor mij is het mooiste aan ondernemen de vrijheid. Mijn eigen planning maken en zelf de klussen kiezen. Daarop volgt vaak mond-tot-mond reclame. Ik ben voorlopig nog niet uitgewerkt, ik ga door tot mijn handen niet meer willen.”

Wil jij net als Manon zelf de leukste opdrachten kiezen?