Dutch Originals presenteert oud en nieuw design in Milaan

Algemeen 03-04
Dutch Originals presenteert oud en nieuw design in Milaan

Dutch Originals zal tijdens de komende Salone del Mobile in Milaan nieuwe designs van Maarten Baas presenteren, samen met een hommage aan de collectie van Wim Rietveld.

Dutch Originals presenteert oud en nieuw design in Milaan

Ter ere van het honderdste geboortejaar van Wim Rietveld en het 70-jarig jubileum van zijn gewonnen gouden medaille op de Triënnale van Milaan in 1954 beleven de Gispen 116 stoel en Gispen Classics 533 tafel een revival. De ontwerpen van Rietveld zijn door Richard Hutten, art director van Dutch Originals, aangepast naar de hedendaagse normen van comfort en duurzaamheid.

‘De ontwerpen van Wim Rietveld vormen de pijlers van Dutch Design uit het midden van de vorige eeuw, begeerd in de vintagemarkt en gekoesterd als erfstuk’, vertelt Hutten. Hij heeft verbeteringen doorgevoerd in materialen en technieken en heeft subtiel van de afmetingen van de ontwerpen aangepast.

Maarten Baas

Maarten Baas maakt in 2008 furore met zijn invloedrijke More or Less stoel. Op Masterly zal hij de More or Less tafel en stoelencombinatie presenteren. De collectie bestaat uit acht verschillende vormvarianten van de stoel, elk met verbeterd zitcomfort, ontwikkeld door Dutch Originals, terwijl het kenmerkende expressieve karakter van Baas behouden blijft.

Voor het More or Less tafelontwerp (zie de foto) heeft Baas zich laten inspireren op Gispens klassiekers uit het midden van de vorige eeuw, dat duidelijk een link naar de destijds geïntroduceerde massaproductie van meubilair markeert. Deze tafel is een bewijs van Baas' toewijding aan toegankelijkheid en inclusiviteit in design,

Het expressieve karakter van de tafel en stoelen weerspiegelt de stijlsignatuur van Maarten Baas. Met Dutch Originals bereikt Baas nu een breed publiek. ‘Naast de dichotomie van 'Less is More' en 'Less is a Bore', pleit ik voor 'More or Less' – het omarmen van uniciteit binnen de massaproductie.’