Ontwikkelaars van bouw- en transformatieprojecten sturen persberichten als de contracten worden getekend. En als de lintjes bij de opening worden doorgeknipt, ploppen de champagnekurken. Maar in de periode waarin de bouwers aan de slag gaan, tot het moment dat de laatste steigers worden weggehaald, zijn er nog een aantal bepalende momenten in het transformatieproces. Zoals de Bouwstandopname in opdracht van de financiers, vaak de bank.
Ing. Kees Snoeren van Snoeren Bouwmanagement uit Dongen verzorgt met zijn ISO 9001 gecertificeerde bureau al ruim 28 jaar onafhankelijke Bouwstandopnames van onroerende zaken in opdracht van de geldverstrekkers. “Eigenlijk zijn er geen slechte transformaties meer als er wordt gewerkt door professionele ontwikkelaars en bouwers”, begint Snoeren het gesprek. “Vroeger was dat nog wel eens anders. Dan zag je dat voor een goedkope of snelle oplossing werd gekozen, afwijkend van het bestek.”
De kern van het werk is simpel, legt Snoeren uit. “Is er afgesproken wat er wordt gedaan en wordt er gedaan wat er is afgesproken. De bank wil weten of gebouwd is wat er gefinancierd is en of de voorgenomen planning van de werkzaamheden wordt gevolgd.”
Voorbeeld
“Het transformatieproject van het voormalig faculteitsgebouw op de campus van de TU Eindhoven heb ik in augustus 2016 in opdracht van de geldverstrekker beoordeeld en ik vind het een uitstekend voorbeeld van hedendaagse bouw. Hier zie je in allerlei details dat er geen concessies zijn gedaan door de ontwikkelaar en de bouwer. Bijvoorbeeld de glazen gevels, prachtig hoeveel licht het geeft en toch energiezuinig, een prima keuze. Er is slim getransformeerd.”
Snoeren wijst op details. “Zoals de keuze voor de muurverf, vuilafstotend, dat is slim.” Hij vervolgt zijn betoog: “Tegenwoordig staat bij de keuze van de toegepaste materialen kwaliteit veel meer voorop. Daardoor is onze rol veranderd. Wij beoordelen nu ook in hoeverre een onroerende zaak voldoet aan de doelstellingen rondom maatschappelijk verantwoord ondernemen.”
Ogen en oren
Camelot Real Estate, de eigenaar van de gloednieuwe Camelot Campus La Luna, zoals het gebouw nu heet, was trots op het oordeel van Snoeren. Project manager Gert Jan van de Sande licht toe: ”Je streeft naar de beste verhouding in prijs en kwaliteit. Maar we moeten ook de planning halen zonder het budget uit het oog te verliezen. Als je bij de Bouwstandopname dan een bovengemiddeld hoge beoordeling krijgt, lopen ze hier wel met een grijns op hun gezicht rond, kan ik je verklappen.”
Relatiemanager Marco Scheel van ABN Amro vult aan: “Voor ons is de Bouwstandopname een belangrijk rapport. Het zijn onze ogen en oren op de bouwplaats.”
Bob de Vilder
www.bouwmanagement.nl
www.cameloteurope.com