De LED-bouwlamp

Energie en verlichting is cruciaal op iedere bouwplaats. Het begint met een bouwmeterkast. Goede verlichting betekent veilig werken vooral in de donkere maanden in de herfst en winter. De krachtige en zeer felle halogeenlampen zijn er eigenlijk niet meer. 
De LED-bouwlamp  | Vakblad bouw en renovatie
De HQI-lampen hebben de halogeenlampen nagenoeg vervangen. Deze gasontladingslampen waren al stukken zuiniger in gebruik. Nu is er de LED-bouwlamp. Deze lampen zijn geschikt voor professioneel gebruik en zijn in diverse wattages te verkrijgen, zelfs tot 400 watt. Naast LED-breedstralers zijn er LED-TL-lampen. Deze ledlampen zijn de opvolger van de aloude TL-lamp. Was een gewone TL-lamp al een energiezuinige vorm van verlichting, een LED-buislamp is dat vele malen meer. 
 
LED-TL verlichting
Een LED-TL geeft in tegenstelling tot de oude TL buis slechts aan een kant licht. De normale tl buis geeft licht rondom. Hierdoor is de hoeveelheid licht bij een led variant minder zonder dat dat ten koste gaat van de lichtopbrengst. Er zijn er trouwens met een extra hoge lichtopbrengst.
LED-TL is verkrijgbaar in verschillende lichtkleuren: kleur 830: wam wit voor thuisgebruik of gangpaden; kleur 840: koel wit voor toepassing in kantooromgevingen en kleur 865: daglicht, voor toepassing in magazijnen, de bouw en in de industrie.

Besparing
TL verlichting is een veel gebruikte vorm van verlichting. Door het relatief lage energieverbruik en de hoge lichtopbrengst zijn LED-TL buizen ideaal voor het verlichten van grote ruimtes zoals bijvoorbeeld magazijnen, loodsen en werkplaatsen. LED-TL buizen verbruiken ruim 50% minder energie dan conventionele TL buizen. De meest gebruikte TL buis, 150 cm, heeft een vermogen van 58 Watt terwijl de LED-TL buis van 150 cm nog slechts een vermogen van 23 Watt nodig heeft om hetzelfde licht te genereren. Door over te stappen op LED-TL buizen wordt een directe besparing van minstens 60% gerealiseerd.

Met de hoge besparing op de energiekosten is het zeer rendabel om over te gaan op LED-TL verlichting. Door de langere gebruiksduur ten opzichte van de conventionele TL, wordt ook op de vervangingskosten en de kosten van installatie bespaard. LED-buizen zijn weliswaar een stuk prijziger dan conventionele TL buizen, echter de méérkosten van LED-buizen worden in de praktijk binnen één jaar terugverdiend.