Dakrenovatie en de vakman

Heel wat dakwerken vallen onder de term dakrenovatie. Een nieuwe dakbedekking of het plaatsen van dakisolatie. Het vernieuwen van de dakbedekking betekent bij veel woningen dakpannen vervangen. Er zijn echter meer dakbedekkingen: leien, rietbedekking, zink of de rubbersoort EPDM. Het soort van dakbedekking bepaalt in hoge mate de prijs.
Dakrenovatie en de vakman | Vakblad bouw en renovatie
Dakrenovatie en de vakman | Vakblad bouw en renovatie
Dakrenovatie en de vakman | Vakblad bouw en renovatie
Bij het vervangen van de dakbedekking wordt in de meeste gevallen nieuwe isolatie toegepast. Veelal wordt de isolatiemethode langs buiten toegepast. Harde isolatieplaten worden tegen de buitenzijde van het dak aangebracht waarna vervolgens de dakbedekking wordt geplaatst. Als er geen onderdak aanwezig is, dient deze alsnog geplaatst te worden. Een onderdak biedt een bescherming voor het isolatiemateriaal. Een onderdak dient wind- en waterdicht te zijn, echter het moet kunnen ventileren.
Gordingen
Is er sprake van een verzakking van het dak dan is waarschijnlijk de constructie verzwakt door aantasting van vocht. Wanneer de gordingen van het dak door vocht zijn aangetast of door houtworm dan is herstel niet mogelijk en zal het volledig vernieuwd moeten worden.
Het gewicht van het dak wordt gedragen door een muurplaat. De muurplaat is de horizontale houten balk net onder het dak. Ook daar kan de oorzaak van de verzakking liggen. Een verrotte muurplaat kan gedeeltelijk vernieuwd worden.
Vakwerk
Het zelf doen van renovatie of zelfs vernieuwen vereist meer dan het handig doe-het-zelven. Is de dakbedekking nog goed en is alleen de dakconstructie aangetast, dan kun je ervoor kiezen om de bestaande pannen te herstellen. Dakpannen gaan gemiddeld zo’n tien tot vijftien jaar mee en moeten dan vervangen worden.
Een constructie vervangen of een houten muurplaat is een ander verhaal. Het vervangen van een gehele nieuwe kap betekent ook dat de stabiliteit gemeten dient te worden. Voor deze werkzaamheden is een architect noodzakelijk die de tekening toetst onder andere aan de EPD regelgeving. Een vakman inschakelen zoals Huisman.nl is dan verstandig.

Soms volstaat het om slechts bepaalde onderdelen van het dak te vernieuwen. Bij het plaatsen van een nieuw dak is er of nieuwe dakbedekking of een volledig nieuw dak nodig.