CO₂-negatieve gevelsteen op de markt

CO₂-negatieve gevelsteen op de markt

Vandersanden brengt de allereerste CO₂-negatieve gevelsteen op de markt onder de naam Pirrouet®. Eén ton Pirrouet® gevelstenen neemt maar liefst 60 kg CO₂ op bij het uitharden, en dat voor altijd.

CO₂-negatieve gevelsteen op de markt

Deze doorbraak is te danken aan een unieke, industriële toepassing van de carbonatatie-technologie. Wat de steen uniek maakt, is dat hij niet wordt gebakken, maar uithardt met behulp van CO₂ uit andere fabrieken. Tijdens het carbonatatieproces reageert die CO₂ met calcium-houdende materialen, waardoor carbonaten ontstaan. Deze permanente binding zorgt voor een harde kalksteenachtige steen die voldoet aan de Europese norm voor keramische gevelstenen.

Daarnaast bestaat de Pirrouet®-steen slechts voor 20 procent uit primaire grondstoffen - de rest is afkomstig uit reststromen uit de staalindustrie.

Esthetische gevelsteen

De nieuwe gevelsteen is niet alleen een mooi staaltje duurzaamheid; hij gaat ook hand in hand met esthetiek. Een gevelsteen is namelijk een belangrijk visitekaartje voor een woning. Vandersanden slaagde in die opdracht door de Pirrouet®-steen een unieke oppervlaktetextuur te geven. De steen is beschikbaar in negen kleuren, die elke gevel een unieke en esthetische uitstraling geven.