Boor nette gaten

Hoe boor je nu wel nette gaten in de muur? Een gat in de muur boren op zich is niet moeilijk, maar een net gat? Dat gaat niet altijd even goed. Je krijgt met boren namelijk te maken met verschillende soorten muren, maar ook de dieptes van de muren kunnen verschillen. 
Boor nette gaten | Vakblad bouw en renovatie
Boor nette gaten | Vakblad bouw en renovatie
Kijk, voordat je een gat gaat boren, uit welk materiaal de muur bestaat. Een houten muur behoeft een andere manier van boren dan bijvoorbeeld metaal of steen. Allereerst moet je de boormachine die je gaat gebruiken hierop afstemmen.
Ga je in een stenen muur boren? Dan heb je een boorhamer nodig. Een accu boorhamer is een goede oplossing wanneer je geen stopcontacten in de buurt hebt zitten en vrij wilt kunnen bewegen met de boor.
Naast een boormachine, zul je ook een schroef, plug, potlood en tape nodig hebben. Wanneer je in een muur gaat boren waar leidingen in kunnen zitten, dan is een leidingzoeker handig. Daarmee kun je de muur waarin je gaat boren analyseren, zodat je zeker weet dat je tijdens het boren geen leiding raakt. Boor nooit in de buurt van een stopcontact, dat kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Heb je een plek gevonden waar geen leiding achter loopt en die niet dichtbij een stopcontact zit? Dan kun je beginnen met het boorwerk zelf. Zet met het potlood of met de tape een stip op de muur op de plek waar je wilt gaat boren.

Hoe diep moet het gat zijn?
Bij het boren moet ook rekening worden gehouden met hoe diep het gat moet worden, helemaal wanneer je gebruik maakt van een plug. Geef met behulp van de plug op de boor aan hoe ver je in de muur moet boren. Dit kan met bijvoorbeeld een stift of met de tape. Op die manier weet je bij het boren zeker dat het gat de juiste diepte heeft.
Nu kun je gaan beginnen met boren! Start rustig, en zorg ervoor dat de boor recht in de muur blijft gaan. Ga vervolgens wat sneller boren en trek de boor tijdens het draaien terug. Herhaal deze stap een paar keer totdat het gat de juiste diepte heeft. Daarna kun je de plug erin doen. Wanneer dat erg stroef gaat, kun je een hamer gebruiken als hulpmiddel om de plug in de muur te bevestigen. Tot slot hoef je alleen nog maar de schroef erin te doen, en dan heb je als het goed is een heel mooi resultaat!