Welk hout gebruik je voor je bouwklus?

Je houdt ervan mooie meubels te ontwerpen en te maken. Kasten en tafels, dressoirs en bureaus. Daarnaast krijg je nu steeds meer vragen uit de bouwwereld. Pergola’s, vlonders, terrassen en aanlegsteigers zijn veel voorkomende opdrachten. Je houdt van hout en dat materiaal wil je het liefst gebruiken voor al je klussen.
Welk hout gebruik je voor je bouwklus?Welk hout gebruik je voor je bouwklus?Welk hout gebruik je voor je bouwklus?Welk hout gebruik je voor je bouwklus?
Het is een mooi levend materiaal met een vaak prachtige structuur en tekening. Maar je hoeft natuurlijk aan de onderkant of de achterkant niet dezelfde dure houten platen te gebruiken als aan de voorzijde. De voorkant zit in het zicht en moet wel van het mooiste hout zijn. Maar de achterkant is aan het zicht onttrokken en kan om die reden van een andere kwaliteit zijn.
Belangrijk
Wanneer gebruik je okoume multiplex en wanneer betonplex 18mm? Het is belangrijk om te weten wat de kwaliteitsverschillen en de prijsverschillen zijn. Berken betonplex 18 mm is voordeliger in prijs dan het mooie rode okoume multiplex, maar net zo sterk. Het heeft niet die prachtige roodachtige kleur en die mooie tekening, maar het is een perfecte plaat om buiten te gebruiken. Glad of met antislip is het een prima watervaste betonplex-plaat die je kunt gebruiken op steigers of op een podium in het park.
Festivals
Bedenk goed wat voor klus je moet gaan uitvoeren. Is het binnen of buiten? Wordt het een luxe en elegant kastje of een stoere eettafel. Voor elke klus, of het nu een pergola in de achtertuin van freule Uyttewaal is of een nieuwe vloer in de paardentrailer van ome Jan is, zul je moeten kiezen welk hout je gaat gebruiken. Kun je samengeperste houten platen zoals spaanplaat of MDF gebruiken, fineer of verschillende lagen hout (multiplex en betonplex) op elkaar of juist massief hout? Het podium van het komende festival in het park naast het gemeentehuis kun je het beste bekleden met platen antislip betonplex van 18 mm. Daar glijden de artiesten niet op uit en ze zullen er niet doorheen vallen. Een bijzonder sterke houten plaat die je ook net hebt gebruikt in de paardentrailer van je oom. Glad betonplex 18 mm gebruik je om een bekisting te maken als je beton wil gaan storten.