Kant-en-klare huizen

Bouwgroep Dijkstra Draisma, energiemodule-ontwikkelaar Factory Zero en dak- en gevelleverancier Rc Panels werken met het verduurzamingsplatform Reimarkt en nog 25 andere partijen aan een fabriek die kant-en-klare duurzame huizen en ‘groene’, all-in renovatiepakketten (slimme tech-gevels & daken, die werken via plug & play, red.) gaat produceren. 
Kant-en-klare huizen
Kant-en-klare huizen
Kant-en-klare huizen
Kant-en-klare huizen
Vanaf 2026 moeten er jaarlijks zo’n 25.000 huizen/pakketten uit gaan rollen. Reimarkt gaat zich bemoeien met het presenteren van een verkoopbaar en -klaar product en de beleving van het nieuwe online aanschafkanaal. Dat is een klus die het bedrijf op het lijf geschreven is. Reimarkt verduurzaamde met haar site en winkels inmiddels ruim 4.000 woningen van zowel particulieren als huurders (en gaf 32.000 keer advies). Hiertoe werkt het verduurzamingsplatform nauw samen met onder andere corporaties, makelaars en gemeentes door het hele land.
MMIP
Future Factory ontving 14 miljoen euro subsidie van de overheid in het kader van MMIP (Meerjarig Missie Gedreven Innovatie Programma). Future Factory wordt een productie-, toelever- en verkoopbedrijf waarmee op grote schaal woningen en woongebouwen verduurzaamd kunnen worden. De huidige fabrieken van de deelnemende bedrijven worden ingezet als ‘field lab’ om innovaties snel te kunnen testen en bij succes toe te passen. Tijdens de looptijd van het MMIP-programma schaalt dat ‘field lab’ op naar 5.000 pakketten per jaar (om in 2026 met de nieuwe fabriek uit te komen op 25.000). Die pakketten bestaan uit een dak-, gevel- en installatiemodule.
Geautomatiseerde fabrieken
Lianda Sjerps-Koomen, woordvoerder van Future Factory en manager business development van Rc Panels: “Onze fabrieken zijn geen overkapte bouwplaatsen, maar geautomatiseerde fabrieken waar we onder andere met robots werken die steenstrips plakken. We innoveren constant met als resultaat dat er straks grote bouwkundige onderdelen uit de fabrieken rollen waarin de installaties al slim verwerkt zitten. Zo gaan we de zonnepanelen in het dak inbouwen en worden ook de warmtepompen en de warmteterugwinventilatie geïntegreerd in bouwonderdelen. Dit scheelt veel geld en in de meeste gevallen ook ruimte.”
Klant aan de knoppen
Ook het proces van aankoop en levering wordt volledig geautomatiseerd. Sjerps: “De order van de klant wordt rechtstreeks omgezet in productie. Daar zit niemand meer tussen. Straks kan de klant zelf online aan de knoppen zitten.” Daarnaast komt er wellicht een fysieke winkel, mogelijk als onderdeel van de al bestaande Reimarkt winkel, omdat beleving en persoonlijk contact ook belangrijk zijn, aldus Sjerps.
Volgens Sjerps zijn fabrieken als Future Factory nodig om de hele Nederlandse woningmarkt te verduurzamen voor 2050, zoals het Klimaatakkoord voorschrijft. “Het gaat jaarlijks om 200.000 woningrenovaties. We hebben niet eens de bouwvakkers om die klus te realiseren. Met een paar van deze fabrieken erbij kan het wel.”