Hijsbare keukens, badkamers en toiletten

Start-up Sanifab uit het Friese Dronrijp levert kant-en-klare keukens, badkamers en toiletten; zonder kitverbindingen, zonder tegelwerk en dus ook zonder voegwerk. Plug-and-play. De werkwijze van Sanifab zorgt ook voor een beperkte CO2-footprint: ze passen zoveel mogelijk circulaire materialen toe en beperken transport en inzet van groot materieel tot het minimale. 
Hijsbare keukens, badkamers en toiletten
Hijsbare keukens, badkamers en toiletten
Hijsbare keukens, badkamers en toiletten
Het is mei 2019 wanneer ontwikkelaar Erik Zwanenburg en meubelmaker Marcel Horjus elkaar vinden. Ze hebben het idee dat het anders kan in de bouw. Marcel is al jarenlang – hij viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum - toeleverancier van onder andere interieurbouwers en grote projectinrichters: “In deze branche zijn we al langer gewend om te werken met ultra-precieze computergestuurde machines. Ook schenken we hier veel aandacht aan het afwerkingsniveau.” Beide mannen zagen kans om de kennis en vaardigheden uit de projectontwikkeling en de meubelbranche toe te passen in de bouw. Ze beseften dat deze combinatie veel voordelen met zich meebrengt. Een flinke afname van faalkosten is een van die voordelen.

Inspelen op behoefte van de bouw
Sanifab gelooft dat de bouw anders georganiseerd gaat worden. Commercieel manager Aldwin Dekker: “Er worden steeds meer prefabwoningen geproduceerd. Door de keuken-, badkamer-, en toiletunit kant-en-klaar in deze woningen te hijsen verkorten we de bouwtijd enorm en zijn we minder afhankelijk van gespecialiseerde vakmensen zoals tegelzetters en installateurs. Op de bouw hoeven ze de units alleen maar aan te sluiten en ze zijn klaar voor gebruik. Alle benodigde techniek zit dus ook al in de wand verwerkt.
Op maat voor grote schaal
Sanifab biedt een oplossing voor elk segment. Aldwin: “Juist voor woningbouwcorporaties, zorg- en onderwijsinstellingen en eigenaren van zakelijke vastgoed is dit interessant. Dankzij onze manier van produceren stellen we met de aannemer, ontwikkelaar en architect het ontwerp samen, om ze vervolgens te produceren op elke gewenste schaal.” Hierbij is voor elk budget een passende oplossing. Aldwin: “En mocht het nodig zijn in deze crisis, dan kunnen we zelfs heel snel voor sanitaire ruimten zorgen in noodopvanggebouwen.” Maar hij hoopt toch dat het zover niet komt.
Circulair
Sanifab heeft ook een product klaarstaan waarmee ontwikkelaars snel kantoorgebouwen kunnen transformeren naar appartementencomplexen. Aldwin: “We hebben een complete unit met hierin een keuken, badkamer en een toilet.” Deze blokken zijn ook kant-en-klaar, aannemers kunnen ze zo in de gebouwen hijsen, aansluiten op het leidingwerk en ze zijn klaar voor gebruik.
Aldwin is blij dat Sanifab met haar producten ook een steentje bijdraagt aan een betere wereld: “We gebruiken zoveel mogelijk circulaire materialen en zetten zo weinig mogelijk transport en zwaar materieel in. Dit is mogelijk omdat we alles vooraf in eigen fabriek maken.” Het enige transport is wanneer Sanifab de units naar de eindbestemming brengt. Al met al zorgt dit voor een beperkte uitstoot van stikstof.
En mocht de gebouweigenaar het pand later willen slopen, dan kan de keuken, de badkamer of het toilet eenvoudig in een ander pand worden geplaatst.