PVC-buizen uit afval

DYKA Nederland, onderdeel van DYKA Group, zet een nieuwe stap in het verduurzamen van zijn kunststof leidingsystemen. De innovatie zit in één van de belangrijkste grondstoffen voor de productie van PVC leidingsystemen: het ethyleen.

PVC-buizen uit afval

Die grondstof kan nu van bio-attributed oorsprong ingezet worden in de productie en levert een CO2-reductie van minstens 90% op ten opzichte van de huidige leidingen. DYKA zet als eerste in Nederland de stap naar deze bijzonder duurzame leidingsystemen en verwacht in de komende jaren dat de vraag sterk zal groeien.

Ethyleen wordt momenteel vooral gewonnen uit aardolie, maar daar zijn dus circulaire alternatieven voor. ‘Bio-attributed ethyleen wordt gewonnen uit rest- en afvalstromen uit de voedsel- en bosbouwsector. Een concreet voorbeeld van zo’n reststroom is gebruikt frituurvet. Belangrijk is dat het winnen ervan niet concurreert met de voedselketen’, zegt Ben Knapen, Director Innovation & Technology bij DYKA Group. ‘Omdat het kwalitatief exact dezelfde PVC grondstof is, voldoen de bioattributed PVC leidingsystemen aan alle reguliere kwaliteitseisen. Daarnaast leveren deze leidingen een CO2-reductie van minstens 90% op. Een knappe vernieuwing waarop wij vol inzetten.’