Kantorenleegstand kan veel woningen opleveren

Leegstaande kantoren of kantoren die de komende periode naar verwachting leeg komen te staan, leveren potentieel 11.500 woningen op voor de woningmarkt. Zo blijkt uit een analyse van Cushman & Wakefield.

Het gaat hierbij om 665.000m2 aan kantooroppervlak wat direct geschikt is om om te

Het gaat hierbij om 665.000m2 aan kantooroppervlak wat direct geschikt is om om te bouwen naar woningen. In totaal is ongeveer 2,1 miljoen vierkanter meter kantoor overbodig in Nederland. Niet ieder kantoor leent zich voor directe transformatie, maar voor een deel kan een gebiedsgerichte aanpak een oplossing zijn, waardoor het aantal van 11.500 woningen nog kan oplopen. Met de analyse wil Cushman & Wakefield inzichtelijk maken waar in Nederland ruimte is binnen de bestaande bebouwde omgeving om woningen te realiseren om zo ruimtelijke efficiëntie te realiseren.

Frank van der Sluys, partner bij Cushman & Wakefield: ‘De uitkomsten bieden een deel van de oplossing op uitdagingen die minister Hugo de Jonge benoemt in de ruimtelijke ordeningsbrief van 17 mei. We moeten alle mogelijkheden onderzoeken om het tekort aan woningen op te lossen, zonder uit het oog te verliezen dat er voldoende ruimte is voor kantoorgebruikers en de maakindustrie in steden.’