Duurzaam bouwen met hout

Als klimaatgezant voor Nederland heeft Jaime Bourbon de Parme tijdens de klimaattop COP26 namens ASN Bank, Climate Cleanup en Gideon een onderzoeksrapport overhandigd waarin staat dat bouwen met hout bijdraagt aan een beter klimaat.

Duurzaam bouwen met hout

Een voorbeeld van duurzame houtbouw is het COP26 House, dat MEDITE SMARTPLY en Architecture Today tijdens COP26 presenteerden.

Ook in Nederland krijgen duurzame (bouw)projecten steeds meer voet aan de grond. Zo hebben de 32 gemeenten van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) dit jaar de Green Deal Convenant Houtbouw ondertekend. Hierin staat dat in 2025 een sprong moet worden gemaakt naar 20 procent bouwen met hout. Jaarlijks levert dit een besparing van zo'n 220.000 ton CO2 op. De regio Amsterdam maakt flinke stappen, want één op de vijf nieuwe woningen van hout en andere biobased materialen is een groot aandeel.

In Eindhoven worden twee bouwprojecten volledig in hout uitgevoerd: Pannenhoef en Puur Wonen. Iets verderop, in Boekel, werden vorig jaar de eerste woningen van het Ecodorp Boekel opgeleverd. Het is het eerste dorp in Nederland dat volledig bestaat uit huizen van organisch materiaal. De gebruikte materialen (leem, hout en kalkhennep voor de muren) zijn recyclebaar en komen uit de lokale omgeving.