Duurzaam alternatief voor piepschuim

Het piepschuim van de toekomst laten we groeien. Grown.bio maakt namelijk een duurzaam alternatief. Dit groeit uit de wortels van paddenstoelen, mycelium, op een ondergrond van landbouwafval. Ontwikkelaar Krown-Design is hier voor genomineerd voor de KVK Innovatie Top 100.

Duurzaam alternatief voor piepschuim

Mycelium kan groeien op nagenoeg elke ondergrond. Grown.bio mixt die met landbouwafval. Daarmee vult het bedrijf mallen. Daarin groeien de stromen (mycelium en de landbouwvezels) aan elkaar. Na vijf dagen is het goed doorgegroeid en kan het drogen en worden nabehandeld. Het resultaat is een stevige vorm, die schokabsorberend, licht, waterwerend en brandveilig is. Nu gebruikt Grown.bio de vormen als verpakkingsmateriaal, maar het kan ook toegepast worden in gebouwen, interieurs en de bouwsector. Het materiaal kan drijven, dus het is zelfs geschikt om er een surfplank van te maken.

Dit product is composteerbaar in de natuur. Dat maakt myceliumcomposieten tot het groenst mogelijke verpakkingsmateriaal. In elke kilo composiet van mycelium ligt ongeveer 1,7 kilo CO2 opgeslagen. Het materiaal is eindeloos beschikbaar, bevat geen giftige stoffen en komt niet van ‘olie-afhankelijke’ bronnen. Het proces van Grown.bio en de myceliumproducten zijn gecertificeerd met Cradle2Cradle Gold.