Circulaire keuken tegen verspilling

De circulaire keukens van Chainable BV zijn genomineerd voor de KVK Innovatie Top 100.

Circulaire keuken tegen verspilling

Woningcorporaties en institutionele beleggers kopen een keuken met terugkoopverklaring, of, betalen een vast bedrag per maand aan Chainable om ‘ontzorgd’ te worden. Zij krijgen de keukens aangeboden op basis van ‘Kitchen-as-a-Service (K-a-a-S): hierdoor blijft Chainable verantwoordelijkheid nemen over de gemaakte producten. Zo houdt Chainable alle materialen in de keten. Dat helpt om grip te houden op de afvalstromen en die te minimaliseren - zo kan het bedrijf circulariteit garanderen.

De basis van de keukens is een stalen frame, waar ‘de schil’ (kastjes, lades, plaatmateriaal) op wordt geklikt. Ze worden modulair opgebouwd en kunnen daarom in het gebruik worden aangepast indien nodig. Dankzij deze samenstelling, is voor deze keuken 47 procent minder plaatmateriaal nodig en de keuken is aanpasbaar in gebruik.

Aan het einde van de levensduur van een keuken, neemt Chainable de materialen terug en zorgt ervoor dat ze weer in het productieproces van de ketenpartners belanden. Waar een standaard, lineaire keuken gemiddeld twintig jaar meegaat, doet die van Chainable dat op deze manier tot wel zestig jaar.