Prefab-bouwen vernieuwd

Metsä Wood en zijn partners hebben een hybride sandwichwandelement ontworpen dat prefab-bouwen vernieuwt. De innovatie combineert beton met Kerto LVL (gelamineerd fineerhout).

Prefab-bouwen vernieuwd

Het lichtere gewicht van de hybride sandwichwandelementen bleek een belangrijk voordeel te zijn bij het eerste bouwproject in de zagerij van Metsä Fibre in Rauma. 

De productie van de nieuwe hybride sandwichwandelementen die worden gebruikt in het sorteergebouw van de zagerij, verliep zoals gepland in de betonfabriek van Lipa-Betoni voor prefab-elementen. Het is de eerste keer dat de fabriek hybride wandelementen produceerde.

Bij de productie van een hybride sandwich-wandelement vormt het Kerto LVL-paneel de dragende kern. Daarna volgen een isolatielaag en een buitenzijde van gewapend beton.

De montage van de hybride sandwichwandelementen voor de eerste verdieping, ca. 100 m2, van het gebouw nam vijf uur in beslag.

Beide soorten elementen hebben identieke verbindingen aan de onderzijde en de naden van de hybride sandwichelementen zijn voorzien van houtschroeven. Na de montage van hybride sandwichwandelementen zijn de naden afgewerkt en zijn er geen naden, betonslijpwerk of reiniging nodig, zoals bij betonnen sandwichpanelen het geval is.